dilluns, de juliol 30, 2007

Davant unes petites perspectives de pau a Palestina

El quartet va anunciar fa unes setmanes que accepta la proposta de Bush d’organitzar un conferència per parlar sobre la creació d’un Estat Palestí.

Però el requisit per la construcció d’un nou estat és la no participació a la conferència de Hamàs, partit guanyador de les darreres eleccions legislatives democràtiques als Territoris Ocupats i que, a més, el Quartet va afirmar que l’organització islàmica no té legitimitat.

D’una banda, la creació d’una Palestina sense Hamàs fracassarà perquè agradi o no a Occident (aquest Occident que no veu més enllà del seu melic i que democratitza regions només si els resultats de les eleccions els hi són favorables) Hamàs és un dels dos partits grans de Palestina, amb un suport popular que va aconseguir després d’unes eleccions democràtiques que Al Fatah va afrontar amb acusacions de corrupció per bona part dels palestins. Relacionat amb això, com potser que el Quartet digui que Hamàs no té legitimitat? Que no va guanyar unes eleccions? És que Sarkozy, Zapatero o Bush no tenen legitimitat?

A Hamàs, des que va guanyar no l’han deixat treballar. Des del primer dia, la comunitat internacional se li va girar d’esquenes, va bloquejar les ajudes econòmiques tant necessàries per a la població, fet que va fer que no es poguessin pagar al funcionarat. I això, sumat als problemes ja existetns (escassetat d’aigua i aliments necessaris, atacs terroristes d’Israel o màrtirs palestins) van desencadenar els enfrontaments que durant unes setmanes van estat a punt de convertir-se en una Guerra Civil.
Ara, l’última cullerada de la comunitat internacional és apartar Hamàs d’unes negociacions que podrien crear un Estat Palestí. Però per solucionar el conflicte a la zona es necessita la intervenció de Hamàs en la conferència, que els palestins respectin l’Estat d’Israel i que el govern israelià respecti els tractats internacionals, la resol·lució 242 de l’ONU (retorn a les fronteres de 1967, molt lluny de les actuals) i, sobretot, respecti la població palestina.



1 comentari:

Diari del Votant Anònim ha dit...

El problema de Hamàs és que encara és un grup terrorista. Quan hagin après de l'islamisme moderat de Turquia (per exemple), veuran com es poden guanyar unes eleccions, i gestionar bé la victòria. Però per a això hauran de passar molts anys...