dijous, de maig 24, 2007

Parlant de la Guerra Civil

O no. Al menys això diu José Maria Aznar. El president d'Honor del Partit Popular afirma que ell no va parlar de la Guerra Civil a Calatayud, però, en canvi, sí que va dir: «Zapatero ha aconseguit que la meitat d'Espanya no accepti a l'altra mitja. I això que ens va portar al pitjor de la nostra història fa 70 anys és l'esquema política que vol repetir ara». Certament, Aznar no va dir les paraules Guerra Civil.

Però, si no va parlava de la Guerra Civil, de què parlava? Fa 70 anys, és a dir, el 1937 l'exèrcit franquista ja havia fet un colp d'estat i ja s'havia iniciat la posterior guerra (si restem la data actual als 70 anys dels quals parla Aznar, veurem que ja s'havien produït els Fets de Maig).

Aznar va enviar ahir una carta al diari El País per queixar-se que el diari havia tret en portada i a una notícia interior que ell s'havia referit a la Guerra Civil.


Notícia EFE TV

Alguna vegada ja he dit que un poble que no coneix la seva història no té identitat. I encara que algunes forces polítiques diuen que Espanya se está rompiendo a causa de l'Estatut o per les negociacions que hi van haver amb ETA, són aquestes forces les que més treballen per fer que la gent no recordi i no pensi. No recordi el passat, on germans es van matar. El passat on hi havia un govern legítim que va ser derrocat per la força opressora, torturadora i feixista. I no pensi amb això, amb que el govern republicà era l'únic legítim a l'estat espanyol, votat per la població el 1936, poc abans del colp d'Estat. I que la gent no pensi en qui és qui fomenta la discòrdia ara a Espanya, qui enfronta a les víctimes d'ETA amb el govern, qui fa distinció implícita de víctimes de primera i de segona.

D'altra banda, un fet relacionat amb el passat: el Tribunal Suprem (TS) ha desestimat el recurs presentat per la família de Salvador Puig Antich de revisió del cas. El TS considera insuficient les proves presentades per la família, que eren la declarció de l'advocat de Salvador Puig Antich i que un pèrit cal·ligràfic pugués accedir a l'informe de l'autòpsia per demostra que va ser falsificada. Cansat d'aquest tema perquè molts sabem que Puig Antich va ser el cap de turc de l'assassinat de Carrero Blanco. Si més no, els judicis que van condemnar a mort a gent durant el franquisme haurien d'haver estat considerats nuls, digui el que digui el dret. En principi no es pot fer perquè eren correctes dins la llei del moment, però és que la llei del moment no era correcta.


Notícia d'avui de El País sobre Aznar

Desestimació del cas de Puig Antich. El Periódico de Catalunya

2 comentaris:

Anònim ha dit...

tot ho mou el diner...

Javi Buera A. ha dit...

a què et refereixes?