dijous, de gener 11, 2007

Víctimes de la guerra

La guerra de Vietnam torna a estar de moda ls mitjans de comunicació en compar la situació d'aquest guerra amb la situació que es viu actualment a l'Iraq. De fet, encara avui es deixen veure en aquest país asiàtic les seqüeles de la guerra.


Durant la guerra l'exèrcit dels Estats Units va utilitzar un seguit d'herbicides sobre la població civil. Un dels que més mal va fer va ser l'Agent Taronja, un herbicida que s'utilitzava per privar a l'enemic d'ocultar-se en la vegetació selvàtica, arrasava tots els arbres. En total, entre 42 i 72 millones de litres de defoliants van ser provats o utilitzats al país asiàtic.


De fet, un tribunal de Brooklin va denegar la demanda judicial que las víctimes van presentar contra les multinacionals per haver donat a l'exèrcit aquest defoliant tòxic. Tot i així, el 1984 aquestes mateixes multinacionals van haver de pagar una compensació econòmica als veterans americans.


Vietnam estima en tres milions el nombre d'habitants que pateixen malalties (càncer, ceguera, diabetes, etc.), paràlisis o malformacions congènites. Els EUA, tot i aquestes dades, només en reconeix un milió i no creu que l'ús dels hervicides sigui el causant d'aquestes malalties. En canvi, aquesta teoria està negada per alguns estudis d'universitats americanes. Tot i que hi ha malalts que no van estar mai en les zones afectades (ni tampoc els seus avantpassats), els científics vietnamites afirmen que la malaltia els hi ve per haver menjat productes contaminats.

1 comentari:

Anònim ha dit...

keep going primo! entrar al teu blog i vore com seguixes en lo q t'apassiona i trobes important me fa feliç, d vritat. smpre m'entren com unes ganes d plorar, no se si d tristesa d vore com s lo mon on vivim o d'alegria d vore q no tot son causes perdudes si hi ha gent que s preocupa. xxx