dissabte, de gener 20, 2007

Curiositas històriques

Potser ja vaig tard, però fins ara aquesta setmana no havia tingut temps per publicar.


Em sembla molt curiós que Rajoy per expressar el que ell creu una manca de debat, hagués d'anr fins la URSS dels anys 50: "Esta es la primera vez en la historia de la democracia, no sólo española, sino del resto de países, en la que las posiciones y las propuestas de un partido no se pueden debatir en un Parlamento. Me parece dramático que a un partido democrático se le diga que sus propuestas son vetadas en el Parlamento mientras se dialoga con una organización terrorista; es claramente antidemocrático e inaceptable. Esto, ni Stalin; ni siquiera se considera la oportunidad de debatir". El dictador soviètic va morir el 1953 i potser la comparació ens queda una mica lluny.


Certament, Stalin va manipular, va ser un dictador cruel, va fer desapareixer els opositors, enviant-ne alguns a Sibèria, etc. Tot i això, potser per fer una comparació de falta de llibertat d'expressió, de falta de debat, etc. el més propi hagués pogut ser parlar de Franco i el franquisme que, fins a la seva mort, va estar privant als espanyols de les seves llibertats més bàsiques, fins i tot a la vida: les condemnes de mort posteriors a la guerra en són un exemple.


Per què no ho va fer Rajoy? És que els seus votants d'extrema dreta no li haguessen perdonat? És el PP la prolongació del que fou la CEDA durant la Segona República, quan mai es va mostrar favorable a aquesta forma de govern perquè els seus votants eren monàrquics? Estarà el PP virant cap a una posició més d'extrema dreta que de centre dreta, com diuen que són?