dijous, d’octubre 09, 2008

Decisions preses a destemps

Dimarts a migdia ens sorprenia la notícia que el sis principals Bancs Centrals havien decidit rebaixar els tipus d'interès. D'aquesta manera, a Europa es passava del 4,25% al 3,75%. La decisió es va prendre amb la intenció de reimpulsar l'economia i que les borses no es veiessin afectades per l'actual crisi.
La decisió en un primer moment va aconseguir moderar les pèrdues als parquets mundials, però a la tarda es van tornar a agreujar. De fet, des de dimarts, les pèrdues s'han fet constants a les principals borses. Avui, l'únic índex de valors que s'ha salvat de la crema ha estat el Nasdaq 100, que ha crescut un 1,07%. La resta, vermells arreu: l'Ibex35 ha caigut un 3,83%, el Dow Jones un 0,95% o l'Eurotop 100 un 2,51%. (Per seguir les borses, pitgeu aquí).

La decisió, doncs, dels bancs centrals ha arribat tard. Tal com reconeixia el director de la Borsa de Barcelona ahir a RAC1, la decisió del Banc Central de fa uns mesos d'augmentar els tipus d'interès al 4,25% va ser un error. Cert, sobretot perquè quan es van pujar al juliol ja se li veien les orelles al llop. El president del Banc Central Europeu, Jean Paul Trichet, la justificava dient que la mesura contribuia a «l'estabilitat dels preus». I des de llavors, el 3 de juliol, quan es va fer pública la pujada d'un quart de punt, fins a dimarts han passat dos mesos en els que la crisi s'ha anat agreujant. Els estats han hagut d'ajudar als bancs per què no quebressin, s'ha injectat diners, les borses han perdut en dos mesos més que guanyat. I els ciutadans han vist com augmentava la inflació i perdien capacitat de despesa.
Els bancs centrals haguéssin hagut de reduir els tipus d'interès molt abans. Ara, arriba tard perquè bancs i ciutadans ja estan dins de l'espiral de la crisi. De moment, la reducció no ha servit de res. Veurem què passa en els propers dies.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La portada mola