dijous, d’octubre 16, 2008

33 anys és massa tard?

D'entrada no. 33 anys després de la mort de Franco, per primer cop, un jutge s'ha mostrat interessat en investigar les desaparicions de la dictadura. Baltasar Garzón, a més, ha ordenat l'apertura de 19 fosses comúnes. El jutge de l'Audiència Nacional s'ha declarat avui competent per investigar la repressió franquista ja que es tracta de desaparicions il·legals que són crims contra la Humanitat. A més, en un auto diu que també s'obriran les fosses comúnes que, en el futur, es descobreixin. Entre les 19 que ja ha ordenat obrir, està la del poeta de la Generació del 27, Federico García Lorca. Cal, però, estar atents a què passarà en els propers dies ja que la Fiscalia diu que recurrirà l'auto de Garzón perquè considera que l'Audiència Nacional no és l'òrgan competent per investigar les desaparicions.

D'entrada, no és massa tard. Molts historiadors van criticar ja fa unes setmanes Garzón, quan va decidir que investigaria si l'Audiència era competent. Els historiadors al·legaven excés de protagonisme del jutge espanyol i que eren ells, els historiadors, els encarregats de retornar l'honor a les víctimes de la repressió, tres dècades després de la mort de Franco i gairebé 70 anys després del fi de la Guerra Civil.

Però Garzón ja ha advertit que els 35 acusats per les desaparicions (on també hi és Franco) són morts. Per tant, el jutge anticipa ja l'extinció de responsabilitat penal dels autors. Així doncs, el cas dels desapareguts passarà de l'Audiència Nacional als jutjats territorials corresponents. Els que sí podríen ser imputats són els alts càrrecs de Falange Española des del 17 de juliol de 1936 fins al 3 de desembre del 1951. Un cop siguin identificats, es decidirà si se'ls imputa o no.

Per tant, sí, és massa tard. Aquestes desaparicions s'haguessin hagut d'investigar fa 30 anys i castigar els culpables. Ara ja no és pot fer. En aquell moment, però, es va decidir no investigar ja fos per la por a un nou alçament militar o bé perquè amb la Llei d'Amnistia de l'any 1977 els culpables eren "perdonats".

Restitució de l'honor
Tot i això, és un primer pas molt important que es reconegui la il·legalitat del cop franquista del 1936, tal i com Garzón diu a l'auto: «La acción desplegada por las personas sublevadas y que contribuyeron a la insurrección armada del 18 de Julio de 1936, estuvo fuera de toda legalidad y atentaron contra la forma de Gobierno (delitos contra la Constitución, del Título Segundo del Código Penal de 1932, vigente cuando se produjo la sublevación), en forma coordinada y consciente, determinados a acabar por las vías de hecho con la República mediante el derrocamiento del Gobierno legítimo de España, y dar paso con ello a un plan preconcebido que incluía el uso de la violencia, como instrumento básico para su ejecución».
Un primer pas que serveix per restituir l'honor als desapareguts i a aquells que van defensar el govern republicà legítim. A més, hauria de servir perquè, d'una vegada per totes, tots els partits polítics democràtics rebutgin i condemnin el franquisme i, si no ho fan, siguin il·legalitzats.

Per saber més:
Fotos:
Madrid, treta de la web Durcros.biz