dilluns, de març 05, 2007

Els periodistes

Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, periodista és una persona que té per professió fer reportatges, entrevistes, etc., en algun dels mitjans de comunicació. És només això ser periodista?


Fa pocs dies, vaig penjar aquesta fotografia, feta per Kevin Carter al Sudan, en un fotolog que tinc. Carter era un fotoperiodista que va ser guardonat el 1994 amb el pulitzer i el premi world press photo -la millor fotografia de l'any-, per aquesta fotografia. La història d'aquesta imatge és senzilla. Carter va fer la fotografia i després se'n va anar al seu hotel a dormir i va deixar la nena -sí és una nena la de la foto- allà. En la seva defensa, Carter deia que ell només era fotoperiodista.


Personalment, crec que aquesta feina és molt més que això. Aquesta feina que inclou fer reportatges i entrevistes per als mitjans de comunicació, també significa preocupar-se, fer crítiques i, com no, salvar vides. Al fotolog, vaig posar aquest mateix exemple: Nick Ut va fer la fotografia de la nena del Vietnam cremada pel Napalm. Després de fer la fotografia, se la va endur cap a un hospital a un campament americà. Pham Thi Kim Phuc, la nena cremada, va sobreviure i avui encara és viva i té filles. La nena de la fotografia no ho sabem però tot apunta a que no.


Els periodistes, especialment els corresponsals i enviats especials a conflictes armats, poden i han de salvar vides.

1 comentari:

Gustau Moreno ha dit...

Carter es va suïcidar anys després de fer aquesta fotografia, perquè mai va poder superar la culpa. Aquesta setmana s'ha estrenat un documental a Canal+ que ens explica la història de Kevin Carter i d'aquesta estremidora imatge que va captar al Sudan.