dilluns, de febrer 26, 2007

El TC afirma que els professors de religió han de donar exemple de cristianisme

El Tribunal Constitucional (TC) accepta que els professors de religió siguin despatxats de la seva feina per viure en parella sense estar casats. La resolució del TC afirma que «els docents han de destacar pel testimoni de vida cristiana». De fet, el principal argument del TC és que l’ensenyament de religió va més enllà de la transmissió de coneixements i, per aquest motiu, la capacitació per impartir-la pot implicar certes exigències. Així doncs, per tenir una idoneïtat per ensenyar religió els professors que l’ensenyin a les escoles –també a les no catòliques– «han de destacar per la seva doctrina recta i pel testimoni de la seva vida cristiana».

Pel que sembla, a causa de uns acords entre Església i Estat, és l’Església qui escull els professors i qui decideix renovar-los o no. Tot i així, és l’Estat qui paga als professors.

Aquesta resolució del TC ve després que, una professora, María del Carmen Galayo Macías, fos despatxada perquè viu amb un home amb el qual no està casada. El TC, tot i la aquesta sentència, afirma que no pot dir res concret sobre aquest cas si Galayo no presenta un recurs d’emparament –són aquells que es fan per defensar els drets fonamentals davant les possibles agressions de les institucions públiques–.

És curiós que el TC, que és un organisme que vetlla pel compliment de la Constitució, aprovi un fet com aquest. Digui el que digui la resolució, la vida privada d’una persona és seva i no té per què ser un reflex de la seva feina. L’església continua tancada en ella mateixa, venent uns valors que no s’entenen en un país i un món plural i lliure.