dimarts, de setembre 23, 2008

La màquina mediàtica estatal contra el finançament

Que s’ha plasmat en les dades que coneixíem ahir publicada per La Vanguardia. Un de cada dos espanyols creuen que el finançament actual de Catalunya és excessiu. Per contra, tres de quatre catalans opinen que l’actual model és insuficient.

I és que la gran màquina mediàtica espanyola fa dies que ha encetat una campanya contra un nou model de finançament de Catalunya, oblidant massa vegades que és una llei orgànica (l’Estatut) qui exigia que s’arribés a un acord abans del 9 d’agost del 2008. Estatut que com s’ha dit ja el PSOE va aprovar i ara incompleix. El model de finançament actual és insuficient per al país ja que quan es va acordar no es va pactar cap tipus de mecanisme de correcció que permetés que allò pactat millorés en funció de variables com ara l’augment de població, entre d’altres. La premsa estatal qualifica constantment les exigències del 3+1 com a reivindicaciones nacionalistas. En canvi, fa dies que els papers de diari parlen del fet que Andalusia ha estirat les orelles a Moncloa per reclamar-li un millor finançament, reclamant una deuda histórica.

És normal, doncs, que aquestes estadístiques diguin el que diuen. Espanya no té cap mitjà gran d’abast estatal que sigui prou responsable per explicar per què és tant necessari un nou finançament català. Cap per ser suficientment objectiu per, més enllà d’interessos polítics (i econòmics), explicar quina és la situació econòmica de Catalunya. És massa difícil exercir un pensament crític vers als mitjans de comunicació quan llegeixis el diari que llegeixis o posis el canal que posis, el missatge és que la millora de finançament català perjudicaria tot l’Estat.

La necessitat del finançament
L’acord a què va arribar aquest estiu Saura amb De la Vega per no demanar que Zapatero comparegués al Congrés i expliqués els motius de l’incompliment de l’estatut, donen tres mesos al govern central per acordar el nou finançament. Tot i això, els més pessimistes ja veuen que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), que s’aprovaran a finals d’any, no inclouran el finançament català. Moncloa s’ha amagat darrera la crisi econòmica per no acceptar la millora que reclama el 3+1. Això en reunions privades, tal com va desvetllar el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Ridao, a RAC1 fa una setmana. Allà, Ridao va reconèixer que el vicepresident segon i ministre d’economia, Pedro Solbes, li havia pintat un panorama de creixement zero o decreixement de l’economia espanyola. Panorama que fa dies que hom pot llegir als mitjans però que, en canvi, Solbes ni ha donat valor ni tampoc ha reconegut en públic.

Llistes d’espera immenses per operacions, massa vegades, necessàries a la Seguretat Social. Duplicació dels barracons escolars en quatre anys. Hospitals. Ajudes a l’habitatge i les ajudes a la dependència. Catalunya té transferides una sèrie de competències (sanitat, educació, etc.) importantíssimes, però que necessiten una important inversió de diners. I per això, entre d’altres coses, és necessita i és vol un nou finançament. Perquè a la Seguretat Social és on hi ha els millors metges però les llistes d’espera acostumen a ser massa llargues. Falta més personal i més hospitals. Perquè s’han endarrerit o, directament, no s’han pogut començar les construccions de noves escoles en alguns municipis i han augmentat els famosos barracons. Falten més escoles i més equipades. Ningú a Catalunya es nega a participar en el que s’anomena sistema de Solidaritat. El que es reclama és que la Generalitat pugui tenir diners per invertir en Catalunya.

1 comentari:

emigdi ha dit...

Has fet un post molt ben raonat, amb un final més que excel·lent. La llàstima és que és com parlar amb la paret, ja que ells manen i ells decideixen.
salut,
emigdi