dijous, de febrer 01, 2007

El mur de la vergonya s'allunya de les fronteres de 1967

Segons ha deixat entreveure Ehud Olmert, primer ministre d'Israel, el mur de la vergonya, aquell mur metàl·lic i de ciment que construeix Israel per "protegir-se" i que ja entre en diversos trams de territori ocupat, serà traslladat cinc quilòmetres cap al centre del país. D'aquesta manera, 17.000 palestins de cinc aldees diferents viurant cercats. Aquesta mesura és conseqüència de les pressions dels 1.500 colons jueus que viuen als assentaments de Nili i Naaleh.

El Ministeri d'Exteriors israelià afirma que la valla ha reduït la violència en els últims anys, encara que ha augmentat l'odi entre les dues comunitats i ha portat més pessimisme en la cerca d'una possible pau. Tot i que des del govern israelià s'afirma que és una mesura de seguretat, els palestins el veuen com uns obstacles per a la seva supervivència ja que separa, per exemple, els que viuen a Jerusalem dels familiars, dels negocis o de la feina a Ramala. A més, molts palestins es senten presoners al seu propi territori.

El recorregut del mur s'havia modificat ja abans, però aquesta vegada es fa per allunyar-se de les fronteres de 1967, les reconegudes per l'ONU i les que fa motl de temps que va sobrepassar Israel.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Què us passa als periodistes (i futurs periodistes) que tingueu aquesta simpatia amb els palestins, i antipatia amb els israelians?

Amb els altres posts que has fet podríem estar perfectament d'acord, però en aquest tema no ho entenc. És evident que el mur ha ajudat a protegir Israel, inclosos els àrabs que hi viuen com a ciutadans israelians. Tant evident com trist és també que s'hagi hagut d'optar per aquesta solució.

Salutacions

Javi Buera A. ha dit...

Jo no tinc mania als israelians, només crec que les mesures que pren el govern d'Israel no respecten els drets dels palestins (que en tenen, més enllà d'haver de viure cercats). Simplement, el que dic, és que aquesta mesura provoca que el poble palestí hagi de viure separat i marginat, lluny dels llocs on han d'anar a treballar. No crec que els murs siguin la solució per lluitar contra el terrorisme palestí (ni contra cap tipus de terrorisme), sinó cercar mesures en què s'assegurin els drets de tots.
El que també crec és que la solució tampoc és el terrorisme (crec que ja ho he dit més d'un cop). Considero que assassina no és la forma per aconseguir la llibertat d'un poble.

Anònim ha dit...

Bé, tampoc ens posarem d'acord igualment. En tot cas, ja que a través dels mitjans de comunicació d'aquí és difícil accedir a aquesta informació, t'adjunto un vincle que aclareix bastants coses:

http://www.embajada-israel.es/politica/VallaEsp-05.ppt

Per la resta, t'aniré seguint, el teu bloc és interessant.