diumenge, de gener 20, 2008

Xavier Garcia: "És just que Bladé i Desumvila hagi rebut el reconeixement de la Ribera d'Ebre, el que no ho és és que hagi tardat tant" (II)

La setmana passada el periodista Xavier Garcia va oferir una conferència a la UAB sobre Artur Bladé i Desumvila. De fet, en van ser dos. Una a les 10.30 a un grup concret de 4t de Periodisme i l'altra a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació, on hi va poder anar tots els que ho van desitjar. En elles, Garcia va repassar la feina de Bladé, tant periodística com literària ja que va parlar tant dels diversos llibres que l'escriptor de Benissanet va publicar com dels seus escrits i col·laboracions en diverses revistes durant l'exili.

Xavier Garcia també va afirmar que el reconeixement nacional que es fa de Bladé i Desumvila no es correspon amb la seva qualitat literària i periodística. Per a Garcia, Bladé hauria de ser conegut a tota Catalunya i el fet que no sigue no s'adiu amb la seva obra. Per a Garcia, el reconeixement a Bladé, tot i merescut, s'ha fet massa tard.

Un dels motius que fan del periodista de Benissanet desconegut per la massa catalana és, per a Xavier Garcia, que sigui de la «perifèria». Un altre, que Barcelona té la capacitat de distribució però no la de creació qualitativa. En canvi, l'Ebre sí que té la capacitat de creació literària però no la de distribuir els seus escriptors. Per aquest motiu, ni Bladé ni Cid i Mulet ni altres escriptors ebrencs de gran qualitat són reconeguts a nivell nacional, ni en molts casos a les nostres mateixes Terres. Perquè malhauradament moltes persones de l'Ebre encara els desconeixen, no només la seva obra sinó també la seva existència.